1-3 éves gyermek étrendjének összeállításánál arra kell törekedni, hogy változatos legyen, az egészséges táplálkozás irányelvei érvényesüljenek az étkezésben.
Bölcsődében 2 fő étkezést (reggeli, ebéd), 2 kisétkezést (tízórai, uzsonna) biztosítunk a gyermekek számára, mely a napi energiaszükséglet 75%-át fedezi.

A bölcsődés gyermekekre jellemző, hogy viszonylag nagy a tápanyagigényük, főleg fehérje-és kalcium vonatkozásban. Fontos követelmény, hogy a főétkezések, illetve egy kisétkezés komplettek legyenek, egyaránt tartalmazzanak állati és növényi eredetű fehérjét is. Reggelire házi krémeket (pl: petrezselymes túrókrém, házi húskrém, házi májpástétom, brokkoli krém, tojáskrém, zöldségkrém) adunk teljes kiőrlésű kenyerekkel. A gyermekek naponta többször kapnak friss zöldséget, gyümölcsöt, mivel jó energia, magas C-vitamin és élelmi rostforrás. A zöldségféléket párolással, habarással készítjük, illetve rakott formában adjuk hússal, tejjel, tejtermékkel kiegészítve. Húsok közül a sovány húsokat részesítjük előnyben, mivel ezeket könnyebb emészteni. Halat, 10 élelmezési napban legalább egyszer kapnak a gyerekek, mivel nagyon jó a zsírsav összetétele.

Az ételeket csak kis mértékben sózzuk és kizárólag jódozott tengeri sót használunk. A napi sómennyiséget számoljuk, amely bölcsődés gyermekeknél 1,5 g lehet. Ételkészítéshez friss és szárított fűszereket használunk.

Tízóraira gyümölcsöt, 100%-os gyümölcslevet, cukor nélküli csipke illetve gyermek teát adunk.