Miért épp a gyermekjóga?

Mert testi, lelki és szellemi szinten egyszerre teszi örömtelivé a gyermek mindennapjait:

  • megerősödik izomzata, megismeri testét és annak működését - „testtudatosabb“ lesz;
  • immunrendszerre és idegrendszere is erősödik;
  • megtanul csendben lenni, befelé figyelni, koncentráltabbá, tudatosabbá válik;
  • megtanulja felismerni és kezelni érzelmeit;
  • érzelmi intelligenciája fejlődik, önbizalma és kitartása nő;
  • az agyféltekéket harmonizáló gyakorlatok által, könnyebben megküzd majd a tanulási nehézségekkel;
  • megtapasztalhatja önmagát és megtanulhatja, hogyan működjön jól párban és csapatban egyaránt.

A foglalkozások a felszabadultság és jó kedv mellett az önmagunk és a másik iránti türelem és elfogadás jegyében zajlanak.

Mi történik a „mini jógán“?

Ez az a korosztály, aki már az állandó anyai gondoskodás korszakát kinőtte, viszont az önállóságnak még csak a küszöbnél jár, vagyis ők a baba-mama és az ovis jóga közti átmenet;). Vannak, akik már maguktól mondókázva, dalolva, testük lehetőségeit megismerve felszabadultan mozognak bárhol, bármikor; s vannak, akik még csak szemlélődve, vagy némi biztatásra művelik ugyanezt. Éppen ezért a mini jóga egy kötetlenebb keretű foglalkozás.

A 2-4 éves korosztálynak ugyanúgy lételeme a mese, mint a játék és a mozgás. A minijógán sincs ez másként: drámajátékba bújtatott mozgásfejlesztés 30 percben. Az alapját az ősi jógagyakorlatok adják. A pózok megszemélyesítésével, állatok és növények bőrébe burkolódzva zajlik a játék, az oktató mutatja a gyakorlatokat, szövi a mese szálát, mondókákkal, dalokkal tarkítva, a gyerekek utánozzák, és aktív szereplőivé válnak a történetnek, miközben megélik, kiélik belső feszültségeiket

A sokféle kellékhasználat mellett a nagymozgások, végtagszétválasztó és keresztező gyakorlatok, idegrendszer érését segítő feladatok, gurulások, ugrások, forgások és természetesen légző gyakorlatok, relaxáció előkészítés és a bemelegítő masszázs is része az óráknak.

A foglalkozások Csíki Mariann, óvodapedagógus, gyermekjóga oktató, a Gyermekeink Mozgásáért Egyesület elnöke módszerén alapszanak.